aki rissanen pianist / composer

Aki Rissanen (s. 1980 Kuopio) on suomalainen jazzpianisti, -säveltäjä, yhtyeenjohtaja ja musiikkipedagogi. Rissanen opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa ennen kuin siirtyi opiskelemaan jazzia. Rissanen on opiskellut Kuopion ja Pariisin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemian jazzosastolla, josta valmistui musiikin maisteriksi 2009. Rissasen piano-opettajia ovat olleet muiden muassa Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Kirmo Lintinen, Jim Beard, Seppo Kantonen, Markku Hyvärinen, Jouni Kuronen, Pessi Levanto ja Mikael Jakobsson. Rissanen on asunut aika-ajoin Pariisissa ja opiskellut Kölnissä John Tylorin yksityisoppilaana.

Rissanen on julkaissut omalla nimellään kahdeksan levyä ja ollut mukana yli kahdellakymmenellä. Hän on levyttänyt muun muassa Dave Liebmanin, Rick Margitzan, Tim Hagansin, Magnus Broon, Jim Beardin, Robin Verheyenin, Verneri Pohjolan, Mikko Hassisen ja Esa Pietilän kanssa.

Suomalaisten yhtyeiden ja oman Aki Rissanen Trion (yhdessä Antti Lötjösen ja Teppo Mäkysen kanssa) ohella Rissanen on mukana useissa kansainvälisissä kokoonpanoissa: “Aleatoric” belgialaisen saksofonistin Robin Verheyenin ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa, “Aki Rissanen // Jussi Lehtonen Quartet” yhdessä amerikkalaisen saksofonistin Dave Liebmanin kanssa, “Frozen Gainsbourg”- kokoonpanossa (yhdessä Mikko Innasen, ruotsalaisen Emil Strandbergin, norjalaisen Per Zanussin ja tanskalaisen Stefan Pasborgin kanssa) sekä Röd/Blå- kvintetissä (yhdessä Pekka Tuppuraisen, ruotsalaisen Magnus Broon, Mikko Innasen ja Joonas Riipan kanssa). Suomalaisista yhtyeistä mainittakoon pitkäikäinen Verneri Pohjola Quartet, Pohjola- Rissanen Duo, Lauri Porra Flyover Ensemble, Mikko Hassinen Elektro GT ja Jori Huhtala 3.

Rissasen levytys ‘Amorandom’ brittiläiselle Edition Recordsille voitti Emma-palkinnon parhaasta jazzlevystä vuonna 2016. Hän sai toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla Steinway- erikoispalkinnon ohella. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta 2006. Rissanen oli voittamassa yhtyeillään Suomen finaalit The Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Valtion säveltaidetoimikunta myönsi Rissaselle yksivuotisen taiteilija-apurahan vuosina 2009 ja 2012 sekä kolmivuotisen vuonna 2016.

Rissanen on säveltänyt musiikkia Kansallisteatterin Mr. Vertigo -näytelmään (ohjaus Kristian Smeds) sekä Tuula Leinosen ja Antti Peränteen animaatioelokuvaan Amorandom. Animaatioelokuvaa ja jazzia yhdistelevää Aki Rissanen Trion Amorandom- konseptia on esitetty kotimaassa ja Baltiassa yhdessä videotaiteilija Petri Ruikan kanssa.

Tärkeimpiä levytyksiä

La Lumière noire (soolopiano, Ilma Records / Aeon, Ranska 2007)

Beautiful Anxiety (KSJAZZ, USA 2009)

Semplice (Alba 2009, Suomi yhdessä Robin Verheyenin kanssa)

Verneri Pohjola: Aurora (ACT Music, Saksa 2010)

Verneri Pohjola: Ancient History (ACT Music, Saksa 2012)

Aleatoric (Eclipse Music 2013, Suomi yhdessä Robin Verheyenin ja Markku Ounaskarin kanssa)

Aki Rissanen / / Jussi Lehtonen Quartet with Dave Liebman (Ozella Music, Saksa 2015)

Verneri Pohjola: Bullhorn (Edition Records, UK 2015)

Sturm (soolopiano, Ilma Records 2015)

Amorandom (Edition Records, UK 2016)

Aleatoric: Songs for Solstice (Eclipse Music 2017, yhdessä Robin Verheyenin ja Markku Ounaskarin kanssa)