Biography

divider

Pianisti Aki Rissanen on eräs tämän hetken mielenkiintoisimmista ja seuratuimmista jazzmuusikoista, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Hän saavutti merkittävää huomiota arvostetun brittiläisen levymerkin Edition Recordsin julkaistua Aki Rissanen Trion debyyttilevyn Amorandom keväällä 2016. Albumi sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla kuten mm. brittilehti Guardianissa sekä tärkeimpiin jazzjulkaisuihin kuuluvassa Jazzwisessa. Helsingin Sanomat nosti levyn “Vuoden parhaimmaksi”. Levy voitti myös Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi 2016 -kategoriassa.

Kiitelty debyyttilevy sai jatkoa 2017 ja 2019, kun Aki Rissanen trio julkaisi seuraavat levynsä Another North ja Art In Motion niinikään Edition Recordsin kautta. Kunnianhimoiset ja rytmisesti intensiiviset albumit nostivat Aki Rissanen Trion eurooppalaisen jazzkentän eturiviin. Another North -albumi oli niinikään Emma-ehdokkaana Vuoden jazzalbumi 2017-kategoriassa.

Kesäkuussa 2021 julkaistussa soolopianolevyssä Rissanen keskittyy minimalistisiin ja helposti lähestyttäviin, melodisiin aihioihin, joissa kuuluu hänen laaja-alainen kokemuksensa klassisen, jazzin ja elektronisen musiikin alalta. Hän soittaa levyllä flyyglin lisäksi ainutlaatuista Omniwerk -kosketinsoitinta, jota ei ole levytetty jazzmusiikissa koskaan aikaisemmin. Omniwerk on uusi soitininnovaatio, jota on rakennettu koko maailmassa toistaiseksi vain tämä yksilö. Tämä ulkoisesti cembaloa muistuttava soitin on yhdistelmä kahdesta historiallisesta kosketinsoittimesta: Leonardo da Vincin kehittelemästä jousisoittimesta viola organistasta ja barokin ajan suositusta koskettimistolla varustetusta luuttusoittimesta lautenwerkistä. Omniwerkin omistaa Lauri Porra, joka tilasi soittimen rakentamisen. Soittimen tekivät cembalonrakentaja Jukka Ollikka ja elektroniikkavisionääri Jonte Knif vuonna 2014. Työssä avusti myös insinööri Peter Jokinen. Omniwerk voi kuulostaa yhtäaikaa kokonaiselta jousiorkesterilta ja luuttusoittimelta, tavalla jota ei ole kuultu muussa muodossa aikaisemmin.

Rissanen opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa ennen kuin siirtyi opiskelemaan jazzmusiikkia. Hän on opiskellut Kuopion ja Pariisin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemian jazzosastolla, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2009. Rissasen piano-opettajia ovat olleet muiden muassa Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Kirmo Lintinen, Jim Beard, Seppo Kantonen, Markku Hyvärinen, Jouni Kuronen, Pessi Levanto ja Mikael Jakobsson. Rissanen on asunut aika-ajoin Pariisissa ja opiskellut Kölnissä John Taylorin yksityisoppilaana.

Rissanen sai arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla. Lisäksi hän voitti Suomen finaalin The Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta v. 2006.

Aki Rissanen on tunnettu myös lukuisten huippukokoonpanojen kuten Verneri Pohjola Quartetin, Mikko Hassinen Elektro GT:n ja Lauri Porra Flyoverin luottomiehenä. Hän on julkaissut yhteensä 13 albumia eri levy-yhtiöille kotimaan lisäksi USA:ssa, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa, ja ollut mukana yli 30 albumilla.

DISCOGRAPHY
as a leader / co-leader

2021          DIVIDED HORIZON, Aki Rissanen Solo, Edition Records, UK

2019          ART IN MOTION, Aki Rissanen Trio, Edition Records, UK

2019          IKIZAKI EP, Aki Rissanen – Robert Ikiz Duo, Stockholm Jazz Records, SE

2017          ANOTHER NORTH, Aki Rissanen Trio, Edition Records, UK

2017          ALEATORIC: SONGS FOR SOLSTICE, with Robin Verheyen and Markku Ounaskari, Eclipse Music, FI

2016          AMORANDOM, Aki Rissanen Trio, Edition Records, UK

2015          AKI RISSANEN // JUSSI LEHTONEN QUARTET WITH DAVE LIEBMAN, Ozella Music, DE

2014          STURM, Aki Rissanen Solo, Ilma Records, SE

2013          ALEATORIC, with Robin Verheyen and Markku Ounaskari, Eclipse Music, FI

2009         BEAUTIFUL ANXIETY, Aki Rissanen Trio + Rick Margitza & Magnus Broo, KSJAZZ, US

2008         SEMPLICE, Duo with Robin Verheyen, Alba Records, FI

2007         LA LUMIÉRE NOIRE, Aki Rissanen Solo, Aeon / Ilma Records, FR

2004         WARP!: ONE NOTE STORIES with Verneri Pohjola, Eeppi Ursin and Joonas Riippa, KHY, FI